Proje - Tarih Öğretmenlerinin Okul Dışı Tarih Öğretimi Algısı: Burdur Örneği

02.09.2021 442

Proje Türü

Tübitak

Proje Adı

Tarih Öğretmenlerinin Okul Dışı Tarih Öğretimi Algısı: Burdur Örneği

Proje Yürütücüsü

Ömer ŞAHİN

Proje Uygulama Yeri

Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi

Proje Alanı

Tarih

Proje Özeti

Değişimlerin çok hızlı olduğu dönemimizde eğitim-öğretim faaliyetleri de bu değişimlerden etkilenmektedir. Bu değişimler "öğrenme ortamı" terimini de farklılaştırmıştır. Öğrenme ortamı hem terim hem de alan olarak genişlemiştir. Daha çok okul ve sınıf içinde yapılan eğitim öğretim faaliyetleri okul dışı ortamları da kapsayacak hale gelmiştir. Tarih dersinin de okul dışı öğretim alanlarında daha etkin ve kalıcı hale gelmesi öngörülmektedir. Burdur ilinde görev yapan tarih öğretmenlerinin, okul dışı tarih öğretimine yönelik algılarını ölçmek projemizin hedefidir.

Burdur ilinde görev yapan tarih öğretmenlerinin, okul dışı tarih öğretimine bakışı, ildeki okul dışı tarih öğretimi için kullanılabilecek mekanlar ve materyaller hakkında ne kadar bilgiye sahip oldukları ve tarih dersinin okul dışı öğretimde daha etkin kullanılması için görüşlerini belirlemek, bu konuda karşılaşılan sorunları ortaya koymayı ve çözümler getirmeyi amaçlamaktayız.

Literatür taramasından sonra Burdur ilinde görev yapan 52 tarih öğretmeni ile temasa geçtik ve anket uyguladık. Uygulanan anket neticesinde Burdur ilindeki tarih öğretmenlerinin okul dışı tarih öğretimine yönelik algısını ve beklentilerini belirledik.

Araştırmamızda öğretmenlerin okul dışı öğrenme ortamlarından yararlanma konusunda çok istekli olduklarını gördük. Bu doğrultuda tarihi mekânların nasıl öğrenme ortamı olarak kullanılabileceği, gezilerin nasıl daha sık yapılabileceği, öğretmenlerimizin bu konudaki beklentileri, öğretmenlerimizin okul dışı öğrenme faaliyetlerine bakışlarını açıklamaya çalıştık.

Okul dışı öğrenme mekânlarına yönelik gezilerde evrak yükünün azaltılması, okul idaresinin bu konuda öğretmenlerimize kolaylık sağlaması, okul dışı öğrenme ortamlarının önce öğretmenler tarafından araştırılması ve tanınması, sonrasında ise öğrencilerin bu mekânları görmesi ve bilgilendirilmesinin sağlanması daha etkin bir öğretimi sağlayacaktır.