Proje - Ortaöğretim öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Belirlenmesi

19.03.2021 649

Proje Türü

Tübitak

Proje Adı

Ortaöğretim öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Belirlenmesi

Proje Yürütücüsü

Tülin EROL

Proje Uygulama Yeri

Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi

Proje Ortakları

Burdur Özel Bahçeşehir Anadolu Lisesi-Burdur Özel Bahçeşehir Fen Lisesi Fen Lisesi-Burdur Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Anadolu Lisesi

Projenin Amacı

Proje kapsamındaki temel amaç ortaöğretim öğrencilerinde finansal okuryazarlık bilinci oluşturmaktır. Araştırmaya konu olan örneklemin mevcut finansal bilgi düzeyini ve finansalokuryazarlık davranışlarını görmek ve bu hususta gerekli bilinci oluşturmak amaçlanmaktadır.

Bu amaç doğrultusunda ortaöğretim öğrencilerinin finansal okuryazarlık konusunda bilgiedinmeleri ve farkındalık kazanmaları hedeflenmektedir. Projede finansal okuryazarlıkla ilgilibir eğitim programı hazırlamak, program kapsamında gönüllü öğrencilerle birlikte, iş birliğinedayalı öğrenme esasına göre düzenlenen atölye faaliyetleri gerçekleştirmek ve bunların finansalokuryazarlık davranışlarına etkisini görmek projenin alt amaçları arasındadır. Kaynak taramasıve veri toplama süreci bittikten sonra düzenlenecek olan eğitim programı, projenin temel farkınıve uygulama sürecini ortaya koymaktadır. 

Projenin Hedef Kitlesi

Ortaöğretim Öğrencileri

Proje Özeti

Ülkemiz literatüründe 2008 yılındaki küresel ekonomik kriz ile yer bulmaya başlayan finansal okuryazarlık, bir yaşam becerisi olarak gençlerin paralarını yönetmeyi öğrenmelerini ve güvenli bir finansal gelecek oluşturmalarını içermektedir. Finansal okuryazarlık her ne kadar her birey için gerekli bir beceri olsa da bu konuda asıl rol ise geleceği şekillendirecek olan gençlere düşmektedir. Araştırmanın amacı ortaöğretim öğrencilerinde finansal okuryazarlık bilinci oluşturmaktır. Çalışma, ortaöğretim öğrencilerinin finansal okuryazarlık hakkında bilgi edinmelerini ve farkındalık kazanmalarını hedeflemektedir. Projede yöntem olarak karma araştırma modeli kullanılmıştır. Proje boyunca atölye grubu, nicel çalışma grubu ve odak grup olmak üzere üç ayrı grupla çalışılmıştır. Nitel ve nicel yollarla veri toplanmıştır.  Proje kapsamında ikisi nitel, dördü nicel olmak üzere altı ayrı veri toplama aracı kullanılmıştır.

Araştırmada nicel veriler anket ve formlarla, nitel veriler ise odak grup görüşmesi ve gözlemle elde edilmiştir. Basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle Burdur ilinden seçilen 484 kişilik örneklem grubu ortaöğretim öğrencilerinden oluşmaktadır. Öğrenciler ikisi devlet okulu ikisi özel okul olmak üzere 4 farklı okuldan seçilmiştir. Eğitim programı öncesinde, bulunulan okulda finansal kalemler atölyesi, renkli dokunuşlar atölyesi ve e-atölye adlı üç atölye kurulmuştur. Programda bu atölyelerdeki öğrencilerce yapılan çalışmalar da sunulmuştur.

Toplanan verilerin analizi SPSS programında gerçekleştirilmiştir. Betimsel analizlerden ve normallik testinden sonra istatistiksel farklılıkları görmek amacıyla ki-kare testi ve bağımlı örneklem t testi uygulanmıştır. Eğitim programı sonunda öğrencilerin finansal bilgi ve davranışlarında pozitif bir değişim gerçekleşmiştir. Bu da öğrencilerin finansal bilgi ve finansal bilgiyi davranışa dönüştürme becerisi kazanabilecekleri yönünde yorumlanmıştır.